Lichter samenwerken,
zonder gedoe

Ik heb geen probleem, en een paard gaat mij al helemaal geen probleem aanpraten,” riep ik door de telefoon.

Mijn toekomstige coach gniffelde aan de andere kant van de lijn.

Ze wist exáct wat voor vlees ze in de kuip had.

Ik had een aantal leidinggevende functies gehad. Ik was een harde, loyale werker. Erg goed in mijn werk, relationeel sterk met klanten. De creatieve maar commerciële wereld paste me als een jas. Stiekem kwam ik altijd op klussen en plekken waarvan ik me afvroeg: ‘Hoe ben ik hier eigenlijk gekomen?’ Ik lag goed in de groep, was altijd happy. Ik groeide lekker en kon de checkboxen van salaris, koophuis, auto en relatie afvinken. Ik zei al: “ik heb geen probleem!”

Maar eerlijk ... ?

Je hoeft geen probleem te hebben om een leuker en prettiger mens te zijn. Zowel voor jezelf als voor je teamleden. 

Die vonden mij namelijk wel een beetje kort door de bocht en streng. Eigenlijk werkten we veelal samen vanuit weerstand en ik rende me rot om alles te redden en hen te ontzien in de organisatiestress. Mijn werk, hoe leuk ook, kostte mij altijd energie. Ik werd uiteengetrokken tussen de haalbaarheid van mijn mensen en de ambities van de managers boven mij. Ik moest constant het onmogelijke mogelijk maken. Ik gooide mezelf elke dag voor de bus. Fixte ieder probleem. Ik was echt een top-collega; maar niet voor mijzelf. Want ík had de stress en de vermoeidheid thuis en voelde constant de druk. Hoe graag ik het ook anders wilde (“ik vind mijn werk écht leuk!”) en leuker en fijner met mijn team die organisatiedoelen wilde bereiken; ik wist simpelweg niet hoe.

Want pas in mijn eigen ontwikkeltraject, ik was begin 30, keek ik voor het eerst naar mijzelf. Welke rol ik heb. Privé en in mijn werk. Hoe dat, wel of niet, dienend is aan het bedrijf, aan de mensen om mij heen en aan mijzelf. Ik zie hoe mijn eigen triggers en gevoeligheden van invloed zijn op mijn (werkende) leven en dus op het leiderschap dat ik kan aanreiken aan mijn team. Om je te verbinden, moet je eerst met jezelf verbonden zijn kennelijk. Wist ik veel, ik was gewoon goed in mijn vak, toch? 

Inmiddels heb ik veel meer rust. Ik ben, als gevoelig ei, veel beter in staat de shit van een ander dáár te laten. Ik verbind me nu pas echt met mijn omgeving. Ik ben liever en zachter, waardoor de dingen lichter gaan. Ik kan loslaten en uitdagingen toelaten. Plezieriger samenwerken met de ander, én mijzelf. Én ik kan voluit antwoord geven op de ‘Hoe gaat het?’-vraag. De moeilijkste vraag die ik tot dan toe kende, omdat ik het antwoord eigenlijk niet wist. Ik had de overtuiging dat alles goed moest gaan, maar was dat wel het geval? 

Ik had geen probleem, en een paard heeft mij geen probleem aangepraat. Maar soms kom je onbewust op plekken, simpelweg juist…

  • omdát je altijd alles geeft (en in het weekend geen energie meer hebt)
  • omdát je goed bent in je werk (want je zorgt er wel voor dat je alles op de rit hebt)
  • omdát je de team-oudste bent (omdat je vasthoudt aan je zekere inkomen, kost wat het kost).

 

En opeens zit je dan in een leidinggevende functie, zonder dat íemand je heeft verteld hoe dat werkt…

Hoe ik je begeleid naar lichter werk

Met humor, zorgvuldigheid en een sterke betrokkenheid begeleid ik jonge, middenkader professionals en hun teams naar plezieriger en succesvoller samenwerken. Daarbij geloof ik sterk in de kracht van de oorsprong van het gedoe, van waaruit je met elkaar weer bewegen kan. Mede om die reden werk ik graag met de context van jou, je team en je organisatie en met de toegevoegde waarde van paarden in het coachprogramma. 

Je bent, ook zonder probleem, van harte welkom!

Post-HBO gediplomeerd coach met registratie in het Internationaal Coach Register

Gespecialiseerd in organisatiesystemen, werkdynamiek en organisatie-opstellingen

Opgeleid DISC- en Drijfverenspecialist

Ruim 10 jaar werkervaring in (commerciële) bedrijven

Nu alvast 3 concrete acties?

Met een online Teamboostsessie van 30 minuten hervind je direct je regie als mid-level manager én kom je weer achter het stuur te zitten.  Ik geef 2 sessies t.w.v. 87,- per maand cadeau.

Focusgebieden

Mijn focus op het blootleggen en in beweging krijgen van gedoe in het werkveld. Samenwerking, interactie en congruentie zijn daarbij centrale thema’s. Ik werk met middenkader professionals en hun teams binnen de context van de organisatievraag. Je leert je eigen context, die van je team(leden) en die van het bedrijf te ontdekken, waarna je vanuit de oorzaak naar aanpak werkt. Want wie de context begrijpt, weet hoe hij die managed.

Je bent welkom voor:

Het paard als katalysator.

Krachtig & doelgericht

Paarden spiegelen gedrag en pakken energie feilloos op, doordat ze enkel non-verbaal werken. Je bent direct bij de (vaak onbewuste) kern en kunt direct met de feedback van het paard aan de slag. Dat maakt coaching met paarden veel krachtiger en gerichter dan vele andere ontwikkelvormen.

Veilig & open

Paarden zijn, anders dan mensen, vrij van (voor)oordelen. Daardoor kun je kwetsbare situaties en emoties makkelijker tot uiting brengen en komt jouw ontwikkeling vanuit het fundament in beweging. Bij coaching met paarden komt dan ook een vollediger ontwikkelpunt naar voren dan bij andere soorten coaching.

Effectief & bestendig

Werken met paarden betekent geen geklets, maar doen en ervaren in de buitenlucht. Je komt niet alleen rationeel tot inzicht, maar ervaart het effect ook in je lijf. Daarom is coaching met paarden high impact en ervaar je langduriger resultaat.

If your horse says "no", you either asked the wrong question, or asked the question wrong.

Periodiek knetter-relevante content in je mailbox over de oerwetten van je bedrijf en hoe je daar als manager een rol in speelt? Abonneer je op mijn Something To Chew On-mailings en groei zonder moeite.